Ślachetne
zdrowie, nikt się nie dowie
jako smakujesz, aż się zepsujesz
J.Kochanowski
Tak pisał nasz
wieszcz Jan Kochanowski. Było to dawno temu, ale czyż nie miał racji?
Często nie doceniamy zdrowia. Nie zapobiegamy i nie dostarczamy składników
odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Oczywiście,
że każdy organizm dąży do równowagi, często długo nie zauważamy niedoborów. I
dopiero, kiedy fizycznie zaczyna nam coś doskwierać zabieramy się za reperację.
A czyż nie prościej jest zapobiegać?
Co takiego niesie mleko kozie, że jest od lat polecane dzieciom, dlaczego jest
stosowane w kosmetyce?
Mleko kozie to
najbogatsze źródło wapnia oraz dobrze przyswajalnego białka. Zawiera witaminy
A, grupę witamin B, D – witaminę życia – wszystkie one odpowiedzialne są za
rozwój i budowę komórek u dzieci, mają znaczenie w budowie i rozwoju układu
nerwowego i mózgu.
Mleko kozie to najpopularniejsze mleko wśród alergików, chorych na anemię i
astmę, bo najzwyczajniej wspomaga proces zdrowienia. Ten napój to również
bogactwo makro i mikroelementów.
Indeks glikemiczny mleka koziego to 30 – zawiera ono niewielkie ilości laktozy,
co jest niezmiernie ważne dla diabetyków. Dzięki dużej zawartości kwasu
foliowego to również dobry napój dla przyszłych mam, rekonwalescentów i wszystkich
ceniących zdrowie i urodę.
Plusów picia mleka koziego i produktów z niego zrobionych jest znacznie więcej.
W dziale przepisy podzielimy się kilkoma naszymi recepturami, które pomogą
zadbać również o urodę, wszak już Kleopatra znała i doceniała właściwości
pielęgnacyjne koziego mleka zażywając regularnych w nim kąpieli.
Jest jeszcze jedna bardzo istotna rzecz, której pewnie nie wiecie – koza z wielką skutecznością filtruje zanieczyszczenia w mleku, dlatego nie zawiera ono metali ciężkich.